Streamer deluxe - Gold Note DS-1000 EVO

Streamers, streamers och åter streamers. Det är tveklöst en av de produkter som folk pratar mest om där ute. Just nu verkar trenden vara att köra separat streamer och DAC, sannolikt för att man är orolig för den tekniska utvecklingen på den digitala sidan. Gold Note tänker lite som engelska Naim, och menar att en streamer kombinerat med DAC är rätt väg att gå, då det för med sig fördelar i form av kortare signalvägar, möjlighet att skräddarsy delarna för varandra, bara för att nämna ett par fördelar. Vi ska ta en titt på det senaste tillskottet från Gold Note. 

Bakgrund

Namnet DS-1000 EVO antyder att det funnits en tidigare version, en o-evo, på ren västerbottniska. Ja, det har funnits en DS-1000 för några år sedan. Den gången var det i huvudsak en produkt för kunden som streamar från nätverkshårddisk/server, dvs så som streamers var från början. Den hade dock stöd för Tidal, men där slutade möjligheterna. Produkten lades i malpåse och arbetet på en ny streamer började. Under den här tiden släpptes DS-10, och sedermera DS-10 EVO, som är aktuell än idag. DS-10 EVO är en utmärkt maskin i prisklassen, som dessutom kan uppgraderas med nätdelen PSU-10 EVO. Med DS-1000 EVO är siktet inställt på high end-kunderna. Maskinen finns i två utföranden, DS-1000 EVO och DS-1000 EVO LINE. Den sistnämnda är utrustad med försteg och två analoga ingångar och kan därmed tjänstgöra som försteg för din anläggning. Har du redan ett bra försteg väljer du den billigare varianten utan LINE-tillägget. Bägge versionerna har dock en riktigt bra hörlursförstärkare ombord. En väldigt viktig sak att nämna är att DS-1000 EVO inte är en dator med påhängda kretskort för audio. Gold Note menar att den rätta vägen att gå, måste vara att bygga streamern av diskreta kretsar, istället för att bygga in en liten mediadator i lådan. Detta för med sig att den inte visar albumkonvolut i displayen. Den har inte heller någon speciellt avancerad app för styrning. Däremot fungerar Mconnect-baserade Gold Note Control väldigt bra, och maskinen är även Roon-certifierad för den som önskar. 

Uppgraderingsvägar

Precis som för lillebror, DS-10 EVO, finns möjlighet att köra DS-1000 EVO med extern nätdel. I det här fallet finns faktiskt två versioner, med namnen PSU-1000 och PSU-1250. Skillnaden på dessa är antalet regulatorer på insidan, där PSU-1250 är mer kraftfull. Som om detta inte vore nog finns även möjlighet att lägga till ett utgångssteg med rör. Även här finns två varianter, TUBE-1006 och TUBE-1012. Det enklare har sex rör ombord, och värstingen har tolv rör. Både PSU och TUBE-lådorna kan användas på försteget P-1000, samt signalkällorna CD-1000, PH-1000 och DS-1000 EVO. Så, i klartext kan samtliga enheter bli trelådorsmonster, om man vill och har plats. Jag har testat DS-1000 EVO för sig själv, och även med PSU och TUBE. 

The Italian sound

Vi tar det från början. DS-1000 EVO anlände i vårt demorum en kall dag i januari. Så kall att jag inte vågade packa upp den innan den fått stå och bli rumstempererad,så ett dygn senare var det dags att se vad denna efterlängtade låda kunde göra. Jag kopplade ur vår DS-10 EVO och ersatte den med DS-1000 EVO, och började spela. Redan vid första tonen förstår jag att det här är en annan nivå än vad DS-10 EVO mäktar med. Tonerna klingar ut på ett annat sätt, som vanligt med Gold Notes beroendeframkallande värme. MEN, en Gold Note-produkt låter aldrig som den ska när den precis slagits på, så här finns potential för riktigt bra prestanda. Jag spelade några låtar och lät sedan maskinen stå igång över natten för att få värma på sig. Nästa dag hade mycket hänt. Ljudet är mycket mer homogent, rumsinformation i inspelningarna finns där i massor. DS-1000 EVO är en ruskigt bra maskin, redan innan vi kopplat in nätdel och rörsteg. Jag spelade denna med lilla slutsteget PA-10 och golvhögtalarna A6 EVO, så en komplett Gold Note-rigg fick det bli. DS-1000 EVO har, precis som alla andra av Gold Notes produkter, det där speciella som de själva kallar för "the Italian sound", vilket i mitt tycke är lite missvisande för den som är bekant med italiensk hifi. I mitt tycke är traditionell italiensk hifi lite snäll och romantisk, som en svag bris mot kinden en varm sommardag. Med Gold Note får man mer engelska inslag, i form av tempo och rytmik. Jag vill påstå att ljudet är "varmskarpt", dvs ett ljud som har en varm grundton, men med konturskärpa hela vägen ner i basen. Aldrig vasst, aldrig ljust, och framförallt aldrig tråkigt! Med DS-1000 EVO får man ett streamat ljud som på många sätt påminner om vinylljud. Det naturliga flytet finns där, och naturligheten är på plats. I skrivande stund har jag jämfört med vinyl, och jag har även kört DS-1000 EVO som försteg till min vinylrigg och det står fort klart att försteget man får om man väljer LINE-versionen står sig bra. 

TRIO-konceptet

Nu börjar det bli spännande. När man kör DS-1000 EVO med PSU-1250 och TUBE-1012, får man det som Gold Note kallar för TRIO. En TRIO består av tre delar; källa, nätdel och rörsteg. Jag vill vara någorlunda metodisk och började med PSU-1250 och här händer det grejer. Ni som provat externa strömförsörjningar, oavsett märke, vet att det oftast är väldigt positivt. I det här fallet får DS-1000 EVO mer pondus nedåt i registren, konturskärpan i basen blir mycket skarpare och hela ljudbilden blir mer avslappnad. Kul uppgradering, och väl värd sina slantar! Nästa steg då, varför ska vi blanda in rör i det hela? TUBE-1012 är ett utgångsteg med rör, som signalen får gå igenom innan den hamnar i slutsteget. Kul att nämna är att TUBE-1012 även kan användas med andra fabrikat. Kör du med Gold Notes produkter så används en fyrpolig XLR-kabel, men TUBE är även utrustad med vanlig XLR för den som vill ge sina andra produkter en rörvärmare. Här hade jag inte förväntat mig så stora effekter, men jösses vad jag fick backa hela vägen hem. TUBE-1012 ger dig så mycket mer rumsinformation, utklingning på instrument, och en otrolig närvaro. Helt klart beroendeframkallande! Det ska även sägas att vinylljudet får sig en rejäl uppgradering med PSU och TUBE, då man kör DS-1000 EVO som försteg. Sen ska det sägas att riaasteget PH-1000 kan utrustas med samma uppgraderingar, om man vill. Just detta ska vi återkomma till i en blogg framöver. Jag hann spela den här TRION för ett par kunder och det är sällan så många hakor har tappats i golvet i vårt showroom. 

Slutsats 

Har ni tagit er ända hit, så förstår ni att jag är rätt imponerad av DS-1000 EVO, speciellt med uppgraderingarna. När det gäller streamat ljud så måste jag erkänna att min referens varit Naim NDS. Den har fullkomligt krossat så många mycket dyrare alternativ med sin härliga musikalitet och naturliga spelstil. Men nu äntligen kan jag säga att det finns en ny sheriff i stan, och han är italiensk. Ta er till vårt showroom i Umeå för att uppleva den här maskinen! 

Featured products

Save 11%
Save 11%