Marantz Magic 10

Postad av Lasse 2017-03-05 0 Kommentarer

 

Dagens blogg skall handla om Marantz och deras helt nya Reference 10-serie. En SACD/CD-DAC som heter SA-10S1 och en matchande integrerad 200-watts förstärkare som då lämpligne heter PM-10. Det unika med dessa pjäser är att de skall ersätta den tidigare värsting-modellerna SA-7, SC7 och MA9. Det innebär att trots att de nya modeller kostar 65 000 kr respektive 75 000 kr så det rejält mycket billigare än de tidigare värstingarna som klev över 300 000 kr.

 

Nu kommer det roliga: Man påstår att denna 10-serie skall vara BÄTTRE rent ljudmässigt. Beträffande CD:n så är det nog inga problem tänker jag – eftersom SA-7 var lite speciell ljudmässigt. Men att denna PM10 skall vara bättre än tidigare försteg och monoblock, det låter nästan inte trovärdigt. Jag tyckte SC7 & MA9 var en förträfflig förstärkare och när Marantz tar i allt de kan, då brukar det låta väldigt rätt i mina öron.

 

Man har sina käpphästar, sitt footprint, och ju högre upp i modellserierna du kommer desto bättre blir alla parametrarna, men med fokus på de prioriterade punkterna. Ken Ishiwata prioriterar de parametrar som gör musiken rättvisa i första hand, de traditionella hifi-parametrarna får komma sekundärt och blir också mer påtagliga i de mer kostsamma modellerna.

 

Vilka är då dessa parametrar?  

 

– Jo, homogeniteten i musiken, timbre, med kropp, kött & blod.

 

Vidare att det finns en klar soundstage och att ljudet inte skall skjuta på dig och heller inte upplevas aggressivt. Nackdelarna med detta ljudideal, blir då att ibland kan Marantz upplevas som väl snällt, man saknar lite pitch, anslag och lika så att ljudet inte riktigt berör. Alla dessa nackdelar är mycket beroende på högtalarmatch också. Men som sagt, en Marantz spelar musik i första hand och många tycks också uppskatta Marantz fina footprint, andra tycker det är lite " gubbigt" ljud. 

 

Vi jobbar till exempel med Marantz i hemmabio-världen också – för att tillskilland från flesta bio-förstärkarna i de lägre och i mellanprisklassen så kan Marantz spela musik.

 

Men nu över till 10-serien och dess footprint – Eller avsaknaden av just denna(!) ... Jag började testa CD:n i ett enklare system, och jösses vad bra den var, direkt ur kartong... Spontant spelade den i samma liga som de eminenta spelarna från förra bloggen (Chord & Neodio). När jag lyssnat in mig mer, så kunde jag förnimma de prioriterade traditionella Marantz-parametrarna, men alla andra paramtrar sitter där också, som ett smack.

 

Det Marantz gjort här är att de byggt en helt ny transport just för denna modell, man har också grävt upp 1-bits tekinken och skapat ett nytt DAC-tänk med en teknik man kallar MMM-DAC. Så klart kan du använda denna CD-spelare som ren DAC via USB-ingången (alt: Coax-Optical-Nätverksingång). Då allt är helt nytt för mig, så skippar jag vidare teknik-snack. Men helt klart är dac-delen ultra-modern och klarar all upplösning som existerar idag. Men tillbaka till första intrycken...

Här måste nämnas dess underbara finish och vill-ha-faktorn är på topp. Känslan i mekaniken, chassit och knapparna är riktigt härlig och känns som top-notch. Faktum är att CD:n känns nästan lika tung som förstärkaren... Här har man med andra ord också tagit hänsyn till mikrofoni-problematiken på allvar. Fjärrkontrollen är samma. lika som till tidigare värstingar och det innebär att den har känsla och är också ganska logisk.

 

Tillbaka till ljudet.

Ett lugn råder, kanske beroende på svärtan som blir med en super-CD. Jag får också det där utdragna ljudet, scenen blir större, åt alla håll, mer verklighetslik. Beträffande detaljrikedomen så kände då jag inte att något saknas, men då allt blir så naturligt så dyker det liksom upp toner från ingenstans och försvinner likaså... Klangen är en annan aspekt, skall det klingas ut så gör det det, är det dynamik så är det så, men på ett naturligt, lite Marantz-way, i allt detta, MEN på ett positivt sätt. Jag har faktiskt ingen negativ anmärkning, personligen – möjligen att hårdrocks-diggaren skulle sakna lite nerv, men, nej, jag tror den fixar det också.

Så här såg systemet ut jag testade den med. Technics lilla 45-wattare i 700-serien tillsammans med nya lilla Tannoys XT-6F högtalare. Kablage från Jorma Design. Rack & strömrening/ jordrening från Entreq. Det är helt sjukt, hur detta "lilla", relativt billiga system kan låta så enormt bra i sig, och i synnerhet med en signalkälla i elitserien – Såå kul är det :-)

Nästa test, i nästa rum, PM10-förstärkaren. Hur skulle den stå sig, och skulle det bli som traditionellt med Marantz och dess footprint, att CD:n toppar förstärkaren som inte riktigt klarar den värsta dynamiken i musiken. Jag var glatt överraskad av SA10-cdn och dess nästan nya ljudideal, men inte kunde väl PM10:an vara i samma klass?

 

Jepp, så blev det, Marantz footprint finns nästan inte och dess traditionella svagheter finns definitivt inte där alls. Faktum är att kanske förstärkaren imponerar än mer än CD:n, hur nu det skulle gå till. Här har jag läst någonstans att Ken Ishiwata tagit hjälp vid utvecklandet av denna eminenta pjäs. Jag tycker mig nästan höra att det också är så, två av de bästa av världar känns det som. Nu är allt nytt för mig, men om den skall pytsa ur sig 2x200 watt i 8 Ohm och det dubbla i 4 Ohm, så tyder detta på någon form av Klass-D teknik. Den är heller inte så grymt tung som den annars skulle vara... En annan positiv sak de gjort är att låta all digital teknik vara i CD:n och all analog i förstärkaren, typ phono-steg, försteg. Det gillar jag då man minskar risken för störningar och då den digitala sfären är så mycket mer störande så blir det lättare avgränsa denna i eget chassi samt möjlighet till separat jordning etc..

Förstärkarens karaktär är identisk lika i stort sett som CD:n. Ett väldigt litet footprint och väldigt tyst, snabb och detaljrik. På alla sätt och vis, en förstärkare som kommer passa till de allra flesta högtalare och till de allra flesta kunders behov. Jag har dock inte hunnit testat dess phono-steg ännu. Men den är fortfarande grymt prisvärd, oavsett...

 

Det märkliga är att allt detta hördes så väl med den lilla CD:n från Technics 700-serie (vad grymt bra den är för sin ringa prislapp om 10,000 kr + fjärr). Systemet bestod vidare av Jorma Design no:3 och Trenner & Friedl:s högtalare Pharoah.

 

Sist men inte minst så måste vi ju testa dem ihop. Får man en bra synergi eller blir det too much av någonting?

Om jag blev imponerad av dessa två produkter var för sig, så blev synergin mer självklar än som en enorm super-upplevelse. Nu kan jag tycka att det också är positivt i det långa loppet att det inte blir för effektfullt, det innebär ju att konstruktörerna vet hur man skapar en bra balans. Balans är nog det ord jag söker, när det gäller Marantz footprint och det blir liksom pricken över i:et i denna kombination. Förstärkaren och dess system ovan är identiskt, jag har bara bytt ut Technics CD:n mot Marantz SA10, med samma kablage och allt. 

 

Så skillnaden i ord, blir ju mer skillnaden mellan Technics lilla, billiga CD vs Marantz fin-CD. Visst, det blev bredare och djupare ljudbild etc, men ändå en eloge till Technics som hänger med så långt utan att skämmas! Men när jag lyssnat ett längre tag och funderat, känt in, låtit musiken flöda, från hjärna till hjärta så tycker jag mig få de mesta av det som handlar om Musik, på ett förstärkt lugn, och med en självklarhet, samtidigt som jag känner musiken med mer spänning & drama med dessa två pjäser ihopkopplade än var för sig.

Känslan av dessa tillsammans kan inte heller förklaras. Det var som Morgan sa, det räcker bra med dessa två apparater + en skivspelare  och ett par svarta högtalare så är man hemma. Bättre behöver det inte vara. En investering för livet, känns det som...

Ändå spelade jag på det enklare racket från HiFi-Racks och vi har inte hunnit koppla in jordningen sedan HEM-mässan. En annan rolig blogg och nästa demo i butiken kommer handla om dessa högtalare från Trenner & Friedl. Här snackar vi dynamik och naturlighet i en sällsamt snygg låda :-)

Välkommen in och lyssna!

 

En fråga som dyker upp är om Marantz SA10 är lika bra som Chord DAVE & Neodios NR22 HD, både som separat DAC och som CD-spelare. – Ja, dessa 3 är så pass bra att de har ett så litet footprint, att skillnaderna också minskas just därför.

 

En viktig faktor för mig är att få-skapa balans i systemet, det har dessa företag också jobbat på och det är en av Marantz käpphästar, eller Ken Ishiwatas rättare sagt. Men här har nog Neodio gått fram mest kompromisslöst, med egna separata fötter, strömkablar som hjälper till skapa balans á la Neodio. Dessa produkter håller jag precis på att testa och utvärdera. Detta kommer i en framtida Neodio-blogg. Att Marantz lyckats skapa en förstärkare (som ÄR bättre än den gamla SC7 & MA9, helt klart så) i samma höga klass och med samma prioriteringar som den utsökta SA10, CD:n, det är för mig otroligt överraskande och glädjande.

 

Nu har Marantz klivit över staketet till den ultra high-end-världen på riktigt. Det allra roligaste i denna kråksång är att man gör det med 2 produkter som är nästan köpbara för många av oss musikälskare. Om du köper en av dem så kommer det hjälpa ditt system till en ny, högre nivå, det lovar jag. Om du köper båda enheterna, så kan du göra som Morgan menar, koppla av och känna att du kommit i mål och helt klart fått balans i systemet med musik-upplevelser på en helt ny nivå, en ny skivsamling med andra ord...

 

Sammafattning

Okey, SA10 är inte bättre som DAC, än varken DAVE eller NR22 HD, men inte heller så himla mycket sämre, inte så det märks, utan A-B jämförelse. Men SA10 kostar en del mindre, vilket gör den otroligt prisvärd. Hur som helst, dessa 2 produkter från Marantz, är de bästa jag hört från detta märke sedan mitt HiFi-intresse började, 1971. Om det fanns pärlor tidigare, så må det vara hänt, men 10-serien från Marantz påminner mig om de fina upplevelserna jag hade med märkets bästa CD-7 på 90-talaet, jämfört med konkurrensen som fanns då. -All eloge till Marantz, ett nytt footprint är skapat, ett som jag kan leva med, alla dagar i veckan och med alla högtalare jag gillar. -Grattis Ken & Marantz, snyggt jobbat..

 

En sista eftertanke blev hur bra förstärkaren lät, trots den mediokra signalkällan, herregud, jag måste testa denna mera, med andra högtalare och kanske med Neodio (De är mina referenser, trots allt, dock till ett pris..!!) för skojs skull..

 

Mvh

Lasse

Lämmna en kommentar

Bloggar
Strömhantering -aktiv-

Strömhantering -aktiv-

Lasse 2018-06-07 0
.HejsanTänkte gå igenom lite hur jag ser på saken, angående strömhantering- strömrening & strömkablar...Under ett antal år har jag testat både p...
Läs mer
Technics SL1000R -test-2

Technics SL1000R -test-2

Lasse 2018-05-23 0
   Hejsan!Här kommer liten rapport från torsdagens event, Technics i högsta hugg...,Man får lite hjälpmedel att lyfta den 9 kg tunga tallr...
Läs mer
Sweetspot-Mässa 2018

Sweetspot-Mässa 2018

Lasse 2018-04-26 0
   Hejsan!Här kommer ett litet reportage från vårt rum, på Sweetspot-mässan i Jönköping och hur vi tänkte där...:-)Bakgrund:.Utgångspunk...
Läs mer
Vår-HiFi

Vår-HiFi

Lasse 2018-04-12 0
Hejsan alla!!Nu är våren här (snart) och då känns det som vi måste göra något med musik...Vi planerar att ha ett butiks-tema "Vinylskivspelare med...
Läs mer
Mars-DEMO & REA

Mars-DEMO & REA

Lasse 2018-03-07 0
Hejsan!Här kommer lite hållpunkter och special-erbjudanden för Mars månad...-Håll till godo :-)10/3, lördag hos RC Ljud & Bild i Umeå...Nästa ...
Läs mer
Tidal Audio

Tidal Audio "Bäst!!"

Lasse 2018-02-20 0
 HejsanDenna blogg kommer att handal om tyska Tidal Audio, både högtalare och elektronik. Ibland, men inte ofta så snubblar man över något som i...
Läs mer
Sonus Faber Amati (del2)

Sonus Faber Amati (del2)

Lasse 2018-02-15 0
 Hej igen !!Fredagen den 23/3 mellan klocka 14.00 och 19.00 så hade vi tänkt köra ett Sonus Faber event. Paul från Septon ( Sveriges distributör f...
Läs mer