Neodio vs dCS

Postad av Lasse 2017-04-16 0 Kommentarer

 

Hejsan!

Denna blogg är tänkt handla om franska CD-specialisttillverkaren Neodio. Men då jag för tillfället också har en dCS Puccini med U-clock till förfogande så blev det naturligt att använda den som referens. Faktum är att jag också har ytterligare referens-material att tillgå i form av Edge GCD och min tidigare fina Nagra CD-P.  Så klart har vi också tidigare testade Marantz SA10 och Chords duo Blu & Dave i färskt minne.

....

Anledningen till att vi tagit oss an Neodio, är att vi hört deras CD-spelare i Munchen under flera år med mycket välljud. Förra året så spelade dem med sin Origin S2 och prototypen till nya förstärkaren. Systemet var riggat med deras egna kablar och fötter. Både jag och Roy Gregory tyckte detta lilla system var ett av mässans bästa, ljudmässigt. Roligt att man också hörde igenom systemet hur bra CD;n verkligen lät...Snyggt var det också...

 

Men jag tror det krävs lite bakgrundsinformation först, då väldigt få på dessa breddgrader känner till neodio samt tror jag också Ni bör få reda på lite mer om min erfarenhet av bra CD-spelare & DAC:ar. -Lite historia med andra ord..

.

Shown here are Michel Rousseau on the left and Jean-Francois Fronton on the right with the DAC and Transport in silver on the shelf. NR22 transport & DAC.

.

Företaget startades för 15 år sedan av dessa herrar i Frankrike. Man har hela tiden jobbat utifrån ett lyssningsperspektiv med skillnaden av vad man kan mäta och faktiskt höra. Resultatet har blivit en evolution som kommit att fram till idag bestå av 4 olika CD-spelare, alla med samma grundteknik och filosofi.

.

Så här säger man på hemsidan om sina ambitioner: Our evaluation criteria are based on the naturalness of the timbres, the respect of the dynamic and the rendering of the sound image. Our ambition is to offer our customers those elusive moments of pure grace.”

Neodio

DVD-ROM mekanik, modifierad

Chrystal 24 bit DAC

Analogue clock circuit;

Toroidal transformatorer

Chassi: constrained layer aluminium wood chassis, Constrained layer 8mm PMMA cover

.

För att nå dessa ljudmässiga ideal så bygger man sina CD-spelare med ovanstående teknik, en bra transport är det allra viktigaste för att få en så bra digital signal som möjligt. Om man lyssnar fram till de rätta modellerna, eller som här modifierar dem, det är kritiskt och det kan andra anrika företag också bekräfta, såsom Meridian och MSB, vilka är två bra exempel som också använder DVD-ROM-typen. Att man sedan också har lagt ner mycket tid på klockning och hittat egna lösningar här, för att minimera jitter, det kan både MSB & dCS intyga (igen) också är av allra största vikt. Sist men inte minst så har man satsat mycket krut på bra, "hederlig" ström och strömreglering (inga switshade nätdelar) samt skapa en så vibrationsfri miljö som möjligt, med tanke på vibrationer som uppstår både utanför chassit som inne på komonentnivå, mekaniken inte minst. (-Detta medför faktiskt att en Neodio-spelare är lika känslig som en vinyl-spelare att stå exakt i våg.)

Modellerna heter:

NR 10 HD

NR22 HD

NR22 HD drive & transport

Origine S2

Prisbilden startar om 100,000 kr till cirka 400,000 kr, så detta är verkligen ett ultra high-end-märke.

Man har också integrerade förstärkare, snart 4 stycken och med liknande prisbild. Även kablar, signal- högt & strömkablar och en strömlist finns på programmet. Allt för att skapa balans i systemet, att inget sticker ut, smart gjort..Sist men inte minst har man en fot också, Origine B2, den kommer att avhandlas i en senare blogg, men grymt unikt bra är den...

Test-kommentarer

If there’s one word that can sum up the Neodio NR22 sound, it’s probably ‘lithe’. The performance is fluid, natural, well-balanced, but most of all, it manages to sound like real music. This, above all makes the Neodio a rare pleasure to sit in front of, and you tend to listen to a lot of very varied music while engaging in that pleasure. It might not turn a jazz-hater into a John Zorn collector, but you will find new life in your old disc collection with the Neodio. HiFi +

.

with the detail of a dCS the naturalness of a Wadia, the stage width of an Esoteric and the bounce of a Naim. It manages to mix the best of these without sacrificing the whole. HiFi +

.

Undertecknades CD-historia

Ja, detnna anekdot kan Ni läsa översiktligt om Ni vill, men tanken är att förklara, och förstå att dels jag har en del kunskper bakåt i tid, samt även förstå hur himla rätt herrarna på Neodio har gjort sina CD-spelare, utifrån andra extremt kompetenta designers.

.

Nåväl, min första CD-spelare var en Philips 960, (I stort sett samma spelare som Marantz CD94) en rasande bra spelare, vilket jag inte riktigt förstod då. Felet var inte spelarens utan den dåliga kvaliteten på CD-skivorna. När jag väl hittade en bra CD-spelare som jag tyckte, så ringde jag min kompis och skrek: Nu har jag hittat en spelare som man kan lyssna på musik med, en Micromega...Ja, det var va starten..

.

Vi spolar fram lite i tid, när jag sedan startade Lasses HiFi så blev valet av CD-märke givet, Micromega. Jag hade faktiskt deras topp-modell ett tag, Trio, hette den. Jag fick dessutom möjligheten att dikutera med ägaren-designern, Daniel Shar hur man bygger en CD-spelare och vad som är viktigt. Ett annat märke vi jobbade med på den tiden var Naim. Även här hade vi deras topp-modell, CDS, för demonstration. Jag hade också här, äran att diskutera me Julian Vereker , (ägare till Naim, tyvärr bortgången), hur man gör en bra CD-spelare och vad som är kritiskt. ( Lite lustigt att på den tiden var Julian mäkta stolt över att vara sist ut med en CD-spelare på marknanden, jämför gärna med idag !!!)...I övrigt sålde vi Arcam som gjorde fina billiga CD-spelare på 90-talet, dock ratade vi TEAC:s spelare, trots fin mekanik lät de inge vidare...:-)

.

Båda dessa herrar var egentligen överens om problematiken med CD, men man löste det på olika sätt, företagen emellan. Problematiken är:

  • -En bra digital signal...Transporten
  • -Jitter,, klockningen
  • -Bra strömförsörjning-reglering
  • -Mikrofoni-vibrationer

.

Nu skulle jag kunna berätta hur dessa kluriga, kunniga personer löste detta, men det mer intressanta kommer längre fram i tid. Nu talar vi plötsligt om nästan nutid, 6-7 år kanske. Helt plötsligt läste jag om ett spännande företag som också var OEM-leverantörer, MSB-technology. Efter att studerat hur de gjorde sina dacar själva och fokuserde på klockning med mera, så blev jag nyfiken...Även här lyckades jag prata med Larry Gullman vid flera tillfällen och då han resonerade på precis samma sätt som Julian & Daniel, så förstod jag att Larry hade fattat galoppen. Problematiken är fortfarande dessa 4 punkter ovan. OBS! att jag inte nämner dacarnas betydelse och all denna oversampling med mera....-Jag bara släpper den punkten för nu, då jag har CD-skivan som utgångspunkt, vilkens signal inte behöver renas.

.

En sista kuriosa, då det blev klart att MSB inte skulle komma med en transport till analoge-dac, så började jag spåna med Larry om att strta en tillverkning av en transport i eget namn. När specen var klar och Larry funderade, sa han: "This going to be a killer-transport". Tyvärr blev den för kostsam att genomföra, men jag tänker på den ibland...-När jag nu kollar på Neodios NR22-transport så ser jag att i stort sett så skulle "min" transport ha samma komponenter och egenskaper, ett annat chassi, dock. Nu förstår jag också varför en CD-transport kostar så mycket som den gör.

.

Högtalarna = Apertura

Dagens test är våran Neodio NR22 Transport & DAC vs dCS Puccini & U-clock.

Neodio

Ja, när man testar så testar man alla gränser för att lära in, vad kan den, vad gillar den och inte. I detta fall kunde jag bara konstatera att Neodio är extremt känslig för att inte tappa sin nästan perfekta balans. Ja, jag säger nästan, för säkerhetsskull. Allt slutade med att köra med orginalströmkabeln som medföljer samt orginalfötterna, men i VÅG. (Inte ens Neodios egna fötter och strömkablar tillförde någon förbättring, snarare tilltades balansen och det blev negativt) -Allt detta har tagit mig mycket lång tid att utröna och utan att ha en bra CD-spelare parallellt så vet jag inte om jag gått i mål. Men nu står den på mitt rack och tronar, samt låter så bra att jag bara behöver en CD-spelare :-)....Egenskaper som Neodio har är: Naturlighet, live-känsla, pondus, homogen, tonalitet,

.

dCS

Detta är en mycket bra CD-spelare, en spelare som inte bara är högupplöst och detaljerad. nej, det vore för enkelt att kategorisera den så. Utan U-clock så finns ett skönt djup i den, lite som Nagra, men en gnutta än m,er högupplöst. Nagran har dock lite mer kropp och naturlighet. Neodio har ett ljud med mer precens och mer mellan högtalarna och med mycket mer timbre-kropp, men ändå nästan lika bra djup. Men när vi kopplade in U-clock så blev det en helt annan spelare. Nu kom ljudet fram mellan högtalarna och mer kropp tillfördes. Fortfarande har Neodio mer naturlighet men skillnaden är inte stor alls. Fortfarande har dCS lite mer mikrodetaljeringsförmåga.

dCS egenskaper: Detaljerad, laid-back, soundstage, homogen

.

Om man riggar Neodio "rätt" så låter den mer åt vinyl-hållet men inte lika mycket som exempelvis MSB. Neodio påminner lite om Edge GCD-CD:n men med än högre precision och detaljrikedom. dCS har mer beröringspunkter med Nagra CD-P och Chords Blu-Dave. Innan jag fick till Neodion så tänkte jag skriva att med Mozart så föredrog jag dCS och med Eva Cassidy:s live CD så föredrog jag Neodio. Men nu så funkar Neodio med båda dessa artister, fast dCS vinner detaljeringsbataljen. Kanske man skulle kunna säga att det hörs vilket ursprung respektive märke har, men nu gör jag det för lätt för mig. Med U-clock så är dCS med i matchen, de låter inte alls så studio-aktiga som de gjorde förr. Det märks att dCS gjort läxan, musiken, helheten finns där trots den skyhöga upplösningen. 

.

Slutstatser:

Nu har jag haft äran att snacka med Neodio-folket samt även lyssnat på deras topp-modell, Origine S2, vilket är 10-15% än bättre i ljudkvalitet. Koncensus är dock att Neodio är nog en bland de allra bästa CD-tillverkarna på marknaden idag. Speciellt om du har ett CD-perspektiv så tycker jag Neodio ligger bra till, dock spelar de inte SACD, vilket ex dCS och Marantz SA10 gör. Så valet är ditt, så klart finns ett ekonomiskt perspektiv med i bilden också, här blir Marantz svårslagen. ( anekdot: Marantz SA10 och McIntosh MCD550 påminner väldigt mycket om varandra, ljudmässigt)

.

Allvarligt, jag skulle kunna leva med vilken av dessa spelare som helst, dock kan jag bara konstatera att med en super-bra signalkälla så blir ljudet och upplevelsen sååå mycket bättre. Det bara går inte skapa ett superljud utan en bra signalkälla, basta !!! -Ibland tycker jag att vår Technics CD-spelare låter "tillräckligt bra", den gör verkligen det,,,,sedan kopplar jag in Neodio eller något i den klassen och min reaktion blir: JÖSSES!!!

.AMG

CD vs Vinyl

Sista reflektionen är ju då CD vs vinyl.... Det finns ju så mycket fördommar jag får höra hela tiden, vinyl låter bäst, vinyl har ett mjukare, öronvänligare ljud,,etc,,,,MEN, så här är det. Det finns vinylspelare som låter " digitalt" nästan och vice versa. Den digitala styrkan är i basen jämfört med vinylen och vinylens styrka är i det övre registret, där cd:n kan låta hårt och kallt. MEN idag är det inte så, idag har båda medierna utvecklats och svagherterna för respektive format minimerats. Så den som inte gillar vinyl-soundet kan ändå hitta en spelare som passar och vice versa. Det finns dock EN skillnad idag mellan dessa två format, PRISET. Det är fortfarande så, att för att nå den högsta nivån i den digitala eran så får du betala lite mer än om du satsar på vinylspelare, Ljudkvaliteten är dock på samma nivå för dessa medier.

.

Technics ST-G30

Streamning / Rippning

Ni som inte spelar CD utan streamar och/eller använder datorn som källa, här finns nya möjligheter prismässigt men också helt nya problem som måste lösas. Idag löser man problemen med så högupplösta filer som möjligt och så mycket up-sampling det bara går. Ett sätt att rena en skiten signal som Larry Gullman en gång sa till mig. DOCK kommer detta på sikt tvärsom generera en bättre digital signal och till ett lägre pris än dagens CD-transporter vilket kommer göra att ljudkvaliteten kommer passera vinylens och till en LÄGRE kostnad. Det så jag ser framtiden i alla fall...-Även om jag är en bakåt-strävare så är jag också nyfiken och vill ha ett så bra ljud som möjligt. Hur detta går till, är egalt, jag har inga politiska förevändningar och nostalgiska känslor för vinylens vara eller icke vara. Jag ser inget hinder att all 3 signalkällorna kan leva sida vid sida, att det är upp till konsumenten att spela det som känns mest rätt och naturligt för honom/henne. Anm: Här kan då fokus på enbart bra DAC:ar göra att valet och prioriteringarna blir lite annorlunda än för den CD-intresserade konsumenten. Problem som dyker upp blir ju hur DAC:en låter i sig, med USB-ingången, att nätverkskablarna håller bra kvalitet samt routern och strömmen till dito. Ja, detta är bara början till en ny värld, av både nya problem, utmaningar och inte minst möjligheter. Personligen tycker jag rippning kan vara en genväg till en bra mekanik, till bra pris, fast nya Technics ST-G30 som verkar lovande, kostar ändå en slant...

.

Så vilken CD är bäst ??? -Vilken skulle jag själv välja ?? Ja, innan jag svarar på det så vill jag nog prova Vivaldi också, vilket kanske kommer ske inom en snar framtid...Du får kanske läsa om det i en blogg....Men i denna batalj så blir det oavgjort, JAG skulle kunna leva med vilken som.

.

Mvh

Lasse 

 

.....

TIPS: -att förkovra sig i ytterligare.....

.

Andra bra tyngre CD-spelare som vi gillar:

MSB:s tyngre segment, (då analog-DAC är lite väl färgad och saknar sista upplösningen som ovanstående har..)

Esoteric....TEAC med andra ord, deras tyngre CD-spelare har ett high-end ljud i högsta klassen

....

Andra bra billiga CD-spelare:

Technics CL-C700 (10,000 kr + fjärr)

Exposure 3010 CD...finns begagnad hos oss just nu för typ 7,000 kr

.....

Andra unika produkter inom området, som vi gillar:

Audio Alchemys DDP-1, DAC & försteg & hörlursförst.....-En rasande bra DAC & försteg...-prisvärd..

Audio Notes rör-dac:ar med no-nonsens lösningar, ...-Old school som fungerar,,,till ett pris, dock

C.E.C -transporter, som använder remdrivna lasrar och påkostade flytande upphängningar, topp-modellen är en referens.

.....

msbdCSC.E.C

 

Lämmna en kommentar

Bloggar
Up-to-date

Up-to-date

Lasse 2018-08-22 0
Hejsan!Nu var det verkligen länge sedan jag skrev en blogg, och mycket har hänt och ännu mer kommer hända..,TragedierBäst att börja med det jo...
Läs mer
Strömhantering -aktiv-

Strömhantering -aktiv-

Lasse 2018-06-07 0
.HejsanTänkte gå igenom lite hur jag ser på saken, angående strömhantering- strömrening & strömkablar...Under ett antal år har jag testat både p...
Läs mer
Technics SL1000R -test-2

Technics SL1000R -test-2

Lasse 2018-05-23 0
   Hejsan!Här kommer liten rapport från torsdagens event, Technics i högsta hugg...,Man får lite hjälpmedel att lyfta den 9 kg tunga tallr...
Läs mer
Sweetspot-Mässa 2018

Sweetspot-Mässa 2018

Lasse 2018-04-26 0
   Hejsan!Här kommer ett litet reportage från vårt rum, på Sweetspot-mässan i Jönköping och hur vi tänkte där...:-)Bakgrund:.Utgångspunk...
Läs mer
Vår-HiFi

Vår-HiFi

Lasse 2018-04-12 0
Hejsan alla!!Nu är våren här (snart) och då känns det som vi måste göra något med musik...Vi planerar att ha ett butiks-tema "Vinylskivspelare med...
Läs mer
Mars-DEMO & REA

Mars-DEMO & REA

Lasse 2018-03-07 0
Hejsan!Här kommer lite hållpunkter och special-erbjudanden för Mars månad...-Håll till godo :-)10/3, lördag hos RC Ljud & Bild i Umeå...Nästa ...
Läs mer
Tidal Audio

Tidal Audio "Bäst!!"

Lasse 2018-02-20 0
 HejsanDenna blogg kommer att handal om tyska Tidal Audio, både högtalare och elektronik. Ibland, men inte ofta så snubblar man över något som i...
Läs mer