Munchen 2017

Postad av Lasse 2017-05-25 0 Kommentarer

 

Känn känslan...Nu åker vi..

.

 

Lät sisådär på torsdagen, svårt rum.

Här kommer en presentation från MOC i Munchen, 2017. Mina kommentarer beträffande ljudet är det som upplevdes vid just det tillfället, och det skall beaktas. Det är skillnad på att lyssna på torsdagen kontra söndagen. Det är också skillnad på ljudet beroende hur många människor som befinner sig i lyssningsrummet vid tillfället. Sedan är det skillnad på musiken och hur man förstår den. Sedan är det mässa med allt vad det innebär, mer eller mindre lyckade rum samt har olika tillverkare olika mycket resurser till förfogande. Tidsaspekten är också en faktor. 

.

Eftersom jag och min medföljare är ganska vana lyssnare så "hör" vi igenom dessa filter eller problemområden men då det är en high-end-mässa så bryr vi oss inte om vad saker och ting kostar. Vårt fokus är som sagt, bara på ljudet, utifrån cost-no-object. Vi förvånas ibland på saker och ting som vi vet egentligen låter bra, då vi hört det mesta förut. Då har vi tittat in vid annat tillfälle och kollat av. Vi förvånas också över att man inte lagt ner lite mer möda, på håll och kanter för att få till ljudet lite bättre, då det skulle gå, med ganska enkla medel.

.

Så, mina omdömmen gäller för just den stundens upplevelser och skall inte ses som en karta över bra eller dålig utrustning. Så över till mässan....

.

En ny, tokbra allt-i-ett-spelare från Technics

.

Bra TV från Panasonic vsades också

.

3 par Marten fanns på plats, dessa lät mediokert dock....Men snyggt uppställt med coola Nagra. Nagra fanns representerde på ett flertal ställen och lät alldeles förträffligt.

.

Trattar fanns det mycket av, dock var det få som klarat av bygga bra sådana, dessa var inte bra. Problematiken med trattar är att få dem spela utan trattljud och med rätt storlek. Vad som är poängen? -Grym dynamik och en hornkonstruktion ger hög verkningsgrad som passar små fina rörförstärkare och kombinationen kan bli magisk.- Så horn utan trattar är modellen??

.

Ännu ett misslyckande,,,fast elektroniken är fin :-)

.

Magico med Spectral borde funka fint. Men här lät det bara plåt, eller aluminium kanske ...???  :-) -Är det så att Magico passar än bättre på Devialet, vilket jag också hört med bra resultat?..Men min fråga är: varför jobbade man inte lite till med inställningen här???

.

Dessa har alltid låtit bra, speciellt storebrodern, men de lät fint nu också..

.

Klart bästa totalljudet på mässan i år. Tidigare år har jag tyckt Tidal Audio låtit lite snällt. men nu, med egen elektronik, kablar och allt, inte minst nya DAC.en så låter systemet helt enkelt gudomligt bra...Vi kommer snart introducera märket i Sverige, håll ut :-)

.

Torrdemo med snygga Kharma-burkar..

.

Har aldrig hört Kharma låta så här mediokert förut. Visst, de kör med överdämpade rum, men trots att vi var där ensamma så lät det.....tråkigt värre...-Men jag vet vad de kan, egentligen.

.

Nya jubileumsutgåvor till högtalare från Egglestone. Jag fick ett gott intryck vid första besöket men inte lika bra vid andra tillfället (elektroniken??). Förra året imponerade Egglestone mer på mig...

.

Om inte snygga, så klart välgjorda jubilarer är det i alla fall..

.

Martens huvudrum, här lät det fint..Mycket kropp och värme i ljudet...Kanske lite för mycket för min smak, men klart godkänt.

.

Här syns det att Leif & Co har ett eget rum i år, så de kan "leka" lite med olika signalkällor & märken..kul!!! (De är ju också de nya ägarna till Jorma Design)

.

Här är ett annat exempel på "lekfullhet". Puppan är en fin ZYX som vi gilllar..

.

Sist men inte minst ( varmast), så körde de på dessa svenska tingestar, från Engstrom. De hade också ett eget rum där stegen drev Coltrane 3.

.

MBL, på samma gamla vanliga plats. Kanske bra det, så man vet hur rummet låter. Här fick de faktisk till det, även i mina öron och det var inte igår..( I regel har de dålig fokus och för stor ljudbild)

.

Samma gamla plats här också, Living Voice. Låter alltid bra härinne, dock förundras jag över välljudet från dessa små...

.

När vi var härinne så spelade man inte på dessa storheter. Men jag vet ju sedan många år att detta är de bästa hornen, what-so-ever...

.

Coolt Nagra-system med flera nyheter. Systemet spelade bra men jag vet vad Alexandriorna kan och det är ett par snäpp till, minst...Men åter, mässa och rum, tid, osv...-

.

Här presenterade Frank & MSB sin nya Ref-DAC som är ungefär hälften av Select-DAC:en och till ett pris, under hälften av värstingen kostar...Dock tyckte inte jag som Frank att det lät bra i rummet. Trots fina Tidal Audio så lät det lite tunnt och tråkigt. Jag tror att rummet var för stort för dessa högtalare, då Frank brukar rigga riktigt bra, normalt sett...Fast jag hörd vilken potential högtalarna har i alla fall, helt klart så..

.

Ibland kan man inte låta bli...Inte alla dagar man står framför en 50-tummare...:-)

.

Har lyssnat på dessa i flera år nu, men inte fattat grejen, då det helt enkelt inte låter tillräckligt bra...

.

Årets överraskning i trattvärlden.Dessa högtalare från grekiska Tune Audio lät faktiskt riktigt bra. Men det var kanske inte en så stor överraskning egentligen, då deras topp-modell som demades förra året också lät riktigt bra. Kanske Tune har knäckt koden, för att göra bra trattar ??

.

Fast snygga blir de aldrig..

.

Lät mediokert, inga sköna vibbar...Kanske inte min cup of tea..

.

Kom på att flera av mina bilder har " försvunnit" på nåt sätt..I år lyckades jag glömma kameran, så alla bilder är tagna från min kamera, i all hast..I alla fall, Kaiser & Kondo-rummet hittade jag inga bilder från, trots att jag plåtade lite där också...Nåväl, det lät rysande bra där också, vilket det ska göra då båda märkena tilltalar mig. Dock är elektroniken ett par snäpp bättre än högtalarna och det hördes, det finns klara begränsningar där..Men det systemet ligger på min top 5 lista ändå..

.

Rockport brukar spela musik på ett trevligt, tilltalande sätt. Här lät det förfärligt..Märket fanns i ett till rum, där lät det bättre...-Vad säger man??

.

Harbeth brukar alltid leverera, men här lät dem tråkigt, som Harbeth kan göra vissa dåliga dagar...Instängt, mulligt ljud med...nej, dåligt bara...

.

Mera trattar, skitdåligt, då de inte lärt sig tekniken...Konsultera Tune Audio, tack!!

.

Här var det elektrostater som lät än sämre...än trattarna menar jag :-)

.

Så kom då årets överraskning...Lawrence nya Dragon. Visst, vi har den hemma, vi vet hur bra den låter...Men att Lawrence fått till ljudet så här bra, i denna lilla "skrubb", det är ett bra jobb. Att denna tingest sedan klarar av att leverera ljudmässigt mot alla dessa high-end högtalare på mässan, det var jag inte beredd på. Faktum är att jag utser detta system till det näst bästa total-ljudet på mässan, Top-2, bara Tidal Audio är bättre...

.

Vi bidrog med en Dalahäst och det uppskattades mycket :-)

.

Nästa lilla coola upplevelse kom från grabbarna från Fezz Audio (Bilder på dem försvann också, grr). Ett par 5,000 kr högtalare med 86dB verkningsgrad drivs av lilla Mira Ceti med sina ynkliga 8 watt...Man menar att den kan mer än man kan tro,,,tro f-n det...Jag skulle inte kopplat ihop detta som en optimal match direkt...Men, man skall heller inta vara rädd för rör och förståelsen idag är väldigt låg, tycker man...Så en guide till rörens underbara värld kommer att komma från Fezz Audio...

.

På tal om rör...-Här demonstrerades det rör i den verkliga high-end-klassen. Man tog den knepigaste högtalarna på marknaden att driva (Dynaudio) för att visa styrkan med denna, samtidigt ville man påskina vilket transparent ljud man fått till....Visst lyckades han med det, men jag fattar inte grejen ändå...Om man har sådana högtalare finns det ju ingen vinst med rör-förstärkare och vill man egentligen ha ett transsistor-ljud i sin rörförstärkare??

.

Så här heter företaget för alla hugade spekulanter..Jo, så var det det där med priset också...en halv mille, tack :-)

.

U

Utanför mässans hallar huserade Max & Grandinote. Jävlar vilken dynamik mono-stegen "Demone" kan leverera...Här snackar vi hornish...Jo, det lät spännande...

.

Back to show..

Brinkmann room...Detta brukar låta bättre, kanske var fel dag jag dök in här..Jag gillar egentigen ljudet från dessa jänkare..

.

Rockport del 2

Här lät det bättre, men här var det också riktigt bra elektronik..

.

Stenheim

Lät ok, utan att alls imponera...Hörs att det finns en viss potential, men kanske också en viss begränsning ??

.

Live-musik är aldrig fel..

.

Andra året Neodio knockar motståndet på mässan..Hur rackarns får de till det? Med högtalare som jag egentligen inte gillar så bra, Venture...Trots att de hamnar i en sko-kartong, jösses...Deras fötter, B1 är gudomliga...ja, deras CD & förstärkare också, så klart...Min top-3 får dem, för den musikalitet som spreds i denna skrubb, överträffade det allra mesta, även om man inte var bästa på alla parametrar i sig..En vinnare, alla dagar i veckan...Min Top-3, faktiskt...

.

Undrans hur många som missade detta rum och Lawrence med för den delen. Synd, för dem, då de missade några av höjdpunkterna på mässan...

.

I "Hallarna" på markplanet finns "allt" du kan drömma om..hörlurar, inte minst..

.

Ja, lite go-bilar fanns det också att betrakta och provsitta om man ville det...Mercedes & Porsche var årets attraktioner..

.

Ja, vad säger man,,,

Jag har svårt för detta märke, förra året lät de bedrövligt, så bättre i år...Men ännu bättre hos Neodio.

.

Alla avvarter finns representerade, här en högtalare i trä, bokstavligt talat...Med olika träslag får du olika ljud, förklarade man..

.

Marriott

En riktig mässa skall väl ha en sido-mässa också...Här huserar vi lite på Marriott. (Där vi ställde ut Entreq förra året) ..Just ja, bilderna från Erics rum, med Apertura & Entreq försvann också...hrm, måst kolla i kameran igen..Näväl, där presenterade man en uppgradering av deras topp-modell. Lät inte kul på torsdagen, men sedan så tog det sig och spelade helt fint på lördagen..

.

Fina spanska högtalare med ännu finare elektronik från japan, Zandén...Nagra CD-C som signalkälla

.

Elektrostater som lät illa..

.

Lyssnade också på Tannoys nya retro-serie, det var kul...färgat 70-tal, men kul...

.

Riktigt bra högtalare och elektronik...Ocean...någonting samt Viola....Visst, i denna lilla skrubb lät det inte 100, men potentialen hördes samt har jag hört dem förut med mycket gott resultat..

..Nagra CD-P var signalkällan...

En observation i år var att många spelade CD, oftast från dCS men Nagra med flera fanns med, Neodio fanns på 3 ställen som exempel..

.

McIntosh

En ny budget-killer ??? --..Ser ut som en förtäckt Clearaudio, men värre har det ju kunnat varit..

En klassiker..

.

JBL på torr-demo..

Synd de inte spelade denna, istället körde man en modell från studio-serien vilken lät superfärgad, modell 70-tal,,,men inge kul

.

Jörn hälsar alla välkomna till hans mästerverk, Tidal Audios topp-modell.

.

PMC brukar låta bra, så också i år..Helt klart.

.

Pathos låter också som vanligt, ok, men inte magiskt på nåt vis..

..........

Nä, nu tror jag att det får räcka, hoppas Ni som inte var där har fått en liten inblick i "verkligheten"...Kul att också se fler och fler svenska konsumenter på plats. Det bådar gott för intresset på hemmaplan...Själv hade jag flera intresanta möte, inte minst med Peter Trenner & Andreas Friedl..

Resan avlöpte som planerat, både dit och hem, så nu får vi ta nya tag i butiken...En Technics-demo 14/6 är planerad..

......

Nu hittade jag bilderna jag sökte i telefonen..

 

Inget bra fokus på denna bild...

Bättre så fast nu blev det liggande bild istället !!!  ...Trevligt rum annars och ljudet är som alltid bra med Apertura...Kom in til oss får du höra..

.

Fezz & Toroidy grabbarna från Polen,,,,

Fina & prisvärda kvalitetsprodukter från FEZZ Audio..

Väl mött och trevlig helg

Mvh

Lasse 

 

Lämmna en kommentar

Bloggar
Jul-demo med Ljud (Lörd 15/12)

Jul-demo med Ljud (Lörd 15/12)

Lasse 2018-12-04 0
Hej alla vänner!!Lördagen den 15/12 (11-..16) kör vi en unik demo i butiken...Ola Ericsson från Kristianstad kommer på besök. Han har med sig mass...
Läs mer
Mark Levinson

Mark Levinson

Lasse 2018-11-22 0
Hejsan!Denna blogg kommer handla om Mark Levinson, en liten produkt-presentation samt varför vi gillar :-).BakgrundEgentligen hade jag nog tän...
Läs mer
Audio Solutions

Audio Solutions

Lasse 2018-11-18 0
Hejsan alla vänner!.Här kommer en liten blogg om vårt nya högtalarmärke Audio Solutions..Företaget.Ett ganska nytt företag från 2011, från...
Läs mer
Butiksdemo-Lörd 27/10-

Butiksdemo-Lörd 27/10-

Lasse 2018-10-25 0
  Hejsan alla vänner..!!Nu är det dags för en demo i butiken igen..Fika rum,Vi kommer fira Morgan som fyller 15 år i butiken denna månad, ...
Läs mer
Up-to-date

Up-to-date

Lasse 2018-08-22 0
Hejsan!Nu var det verkligen länge sedan jag skrev en blogg, och mycket har hänt och ännu mer kommer hända..,TragedierBäst att börja med det jo...
Läs mer
Strömhantering -aktiv-

Strömhantering -aktiv-

Lasse 2018-06-07 0
.HejsanTänkte gå igenom lite hur jag ser på saken, angående strömhantering- strömrening & strömkablar...Under ett antal år har jag testat både p...
Läs mer
Technics SL1000R -test-2

Technics SL1000R -test-2

Lasse 2018-05-23 0
   Hejsan!Här kommer liten rapport från torsdagens event, Technics i högsta hugg...,Man får lite hjälpmedel att lyfta den 9 kg tunga tallr...
Läs mer