Sonus Faber Amati (del2)

Postad av Lasse 2018-02-15 0 Kommentarer

 Hej igen !!

Fredagen den 23/3 mellan klocka 14.00 och 19.00 så hade vi tänkt köra ett Sonus Faber event. 

Paul från Septon ( Sveriges distributör för Sonus) kommer upp och demar..

Vi kommer sannoligt också dema stativaren i samma serie, Guarneri samt använda oss av Audio Research elektronik tillsammans med Amati-högtalarna.

Du kommer naturligtvis få kaffe & fika förutom god musik och trevligt sällskap.

Välkommen..

-Men redan nu kan du höra Amatis välsång, tillsammans med Marantz fina 10-serie...-Närhelst du vill

//Lasse

..

..

..

..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej alla

Efter ett grymt ryggskott så beslutade jag mig stanna hemma från årets HEM-mässa i Stockholm. Dock kör mina partners på och våra produkter är så klart representerade..

.

Naturligtvis dök 150 kg paket upp, så vi fick kalla på hjälp för att packa upp dessa skönheter...-Lite kul kan vi som inte har möjlighet åka till Stockholm också ha, eller hur ??

.

Ja, varför nu Sonus Faber (igen)..??

Vi har jobbat med Sonus förr, men storyn är faktiskt så att det är Sonus eget fel att vi slutade....Allt var frid och fröjd, sedan kom man med en ny modell-serie, Domus...-Då fattade jag ingenting och vi fasade ut Sonus ur vårt sortiment.

.

Sedan provade vi igen, med att testa den då nya Venere-serien. Men även detta var rena tragedin, inte nog med att ljudet var kasst, de började tillverka dem i Kina också....

.

Sonus Faber har i övrigt missat fokus, tycker jag, antingen ljudmässigt eller pris vs prestanda. Deras finaste modeller idag, håller inte riktigt måttet mot de allra bästa för samma peng. Deras billigaste modeller, speciellt de Kina-tillverkade, saknar DET, själ och låter som vilken "Monitor Audio" som helst, men kostar lika mycket eller mer..??  (MA får representera mainstream-högtalare som inte är det roligaste man kan tänka sig)

.

Så gissa om jag blev förvånad när man presenterade nya Traditional-serien. Också med tanke på Sonus nya ägar-struktur med mera..I alla fall, här kommer man med en serie, som ligger rätt i pris, superb finish och med ett ljud som Sonus Faber aldrig presterat förut. Speciellt inte om man väger mot priset....Helt plötsligt så står jag där och ser inte någon annan högtalare som kan utmana Sonus Fabers nya Amati och Serafino. ( Stativaren Guaneri har jag inte hört så ingående, men skulle bli förvånad om den kan stå upp på samma självklara sätt som de andra två golvarna)

.

Prisbilden är:

Amati kostar 260,000 kr paret

Serafino om 200,000 kr paret.

(Amati är en större högtalare med större baselement, i övrigt lika, och de låter med andra ord också snarlikt) 

http://www.sonusfaber.com/en-us/products/amati-tradition.

Det finns 2 olika finishar: RED och WENGE....-Vi har valt WENGE. ( samma pris, oavsett finish)

Jag får lite båt-känsla när jag tittar på toppen av högtalaren, WENGE har en fin diskret trä-brun nyans tycker jag. Fronten är av äkta ko, samt följer de traditionella tråd-grillen-frontskyddet med. Både snyggt och ljudmässigt ok.

.

Fördelen med Amati, vs Sarafino, är att tack vare en mer homogen, djupare bas, så blir också det övre registret ett snäpp bättre i upplösning, trots samma elementbestyckning upptill....-Men det är också en vidare investering om 60,000 kr. Trots det, anser jag att prisvärdheten ändå är ett snäpp högre på Amati kontra Sarafino. Jag kan dock leva med vilken av dem. ( Att jag säger så, att jag kan leva med dem, innebär något mycket positivt. Det betyder inte att de behöver vara supersnygga, låta världsbäst eller så, nej det handlar mer om vad de inte gör. Att de inte sticker ut ljudmässigt, inte har någon egenhet som kommer irritera på sikt. Jag lovar Er, det är inte så många produkter jag säger så om " dessa kan jag leva med". I min värld, är detta det högsta betyg en produkt kan få av mig...-Jag kände direkt när vi kopplade in dem igår, de här kommer jag få att spela magiskt bra med DET hela vägen hem,..:-)

...

Hur låter de då?

Ja, här har man varit smart, mer homogent och mycket timbre, kropp och själ MEN ändå en tillräckligt hög upplösning, detaljrikedom och dynamik så de blir aldrig tråkiga. Dynamiken finns där, frekvensomfånget är bra, med lite publikfriande omph-i basen också. Men ändock, en tajt definierad bas, fylligt mellanregister och framför allt en fin helhet. En högtalare alla kommer att kunna gilla, och den kommer fungera i ett otal olika system. Jag skulle kunna rekommendera Marantz nya 10-serie eller nya McIntosh MA8900, eller varför inte pinfärska MA9000. Jag ser dock ingen större vinst att köra med rör-förstärkare, även om det kommer fungera utmärkt. Det finns heller ingen anledning att köra "bäst-i-världen-elektronik" från Tidal Audio eller liknande, då högtalaren inte har det släppet igenom sig, men sådana högtalare kostar också minst det dubbla. Slutsats: Du kommer undan med bra elektronik, dock inte mellan-klass, men inte heller extrem-hifi...Blir ett vettigt ägande med hyfsad budget i high-end-klass. De är också lätta att placera och få till i rum.

.

 

--

Jag vet att jag kommer få frågor hur Amati står sig mot våra referenser Tidal Audio. Så, hur kan man jämföra, tänka här??

.

Först och främst kanske vi skall tala om priset. För Amati-pengarna får du i Tidal Audio lägret, deras minsta 2-vägare med enklaste finish och med "bara" den ceramiska diskanten. Trots detta Är och kan Piano G2, som den heter konkurrera ljudmässigt. Dock vinner Amati på prisvärdhet, då man får en mycket större högtalare, högre finish och som klarar större rum. Om du tar i och beställer Piano G2 med högsta finish och diamantdiskant så har du passerat 400", ändå är det en mindre högtalare basmässigt än Amati. Så för att fysiskt kunna jämföra Tidal Audio mot Amati så måste vi kliva upp på nästa modell, Contriva G2. Vill vi dessutom ha en fin träfinish som Amati så har prisbliden klivit upp till 590". Men då åker Amati på stryk på alla parametrar, även finish OM du verkligen ser till att högtalarna också har ett system bakom sig som släpper igenom allt. Så på den parametern vinner Amati x2, prisbilden. Den är förhålllandevis billig mot Contriva och den kräver inte alls så skyhög grad av high-end elektronik bakom sig. Men med det menar jag inte att man kan fuska med Amati, nej, bara att det hela blir lite mänskligare. Slutsats: Amati är tillräckligt bra på alla parametrar och kan på det viset till och med jämföras med andra storheter i en än högre prisklass utan att skämmas det minsta. ( Skulle vi tagit en större Sonus modell så kan jag lova att lovorden skulle utebli helt eller delvis. Då dess pris inte motsvarar dess ljudkvalitet, inte heller jämfört mot Amati, lustigt men så kan det bli i storföretagens brokiga värld)

.

.

Ljudmässigt så låter Traditional-serien mer musik än hifi på ett bra sätt.

.

(Jämför du med Tidal Audio som är det mest extrema, så har de istället  "allt". Där kliver vi upp på en nivå där traditionella adjektiv inte längre är relevanta. Det jag kan tycka vara bra för min del, är att de inte har någon egenhet, som färgar ljudet. Det innebär att när jag lyssnat på Tidal Audios högtalare så hör jag hur fint som helst hur alla andra högtalare "låter", färgar. Det är också en bra egenhet då man skall testa olika produkter för att höra dess påverkan eller eventuell färgning.Ändå spelar Tidal Audio med en musikalitet, homogenitet, som är djupt berörande)

.

.. -Men nog om Tidal Audio, jag kommer skriva en blogg om dem, med deras elektronik i synnerhet. Det var det jag höll på med, då dessa Amati plötsligt damp ner igår ( onsdag 15/2).

Vilka ÄR då Amatis konkurrenter???

Ja, det är så klart inte Tidal Audio utan .......Ja, det finns inte så mycket faktiskt. Speciellt inte om vi också vill ha en snygg högtalare med skyhög finish och i denna prisklass : 200-300".....Är man dessutom traditionalist och vill köpa en högtalare med ett relativ välkänt märke så blir det svårt, tunnt...Vill man dessutom ha en högtalare som prioriterar musiken högre än alla hifi-mässiga parametrar så då får du leta...-Jag fann ingen bättre i alla fall :-)

..

Vi håller som bäst på att spela in Amati just nu, vi spelar med Marantz 10-serie ( SACD & Int.först) samt AMG:s Giro vinylspelare. Redan nu låter de bra, men vi hör att det händer saker hela tiden. Anledningen att jag kunde skriva dessa rader redan nu är att jag hört Traditional-serien vid ett flertal tillfällen och med olika system.

.

Tanken är att jag kommer fortsätta på denna blogg med del 2 och 3 kanske, fler bilder, fler intryck,,,,,Vi kommer ha en officiell demo med Amati i butiken med representant från Septon, som distribuerar märket på den Svenska marknaden.

.

Varför skall jag då köpa ett par Amati ???

+ Prisvärd....förhållandevis

+Låter riktigt bra, bra all-round-ljud på all typ av musik

+ Finish, de är så snygga så det gör ont och finishen är inte långt från Tidal Audios, trots prisskillnaden

Vad gör att jag skall avvakta och fundera??

- Du måste ändå ha ett någorlunda high-end system, eller ha tankar på att nå dit för att göra Amati rättvisa

-Du har ett väl litet rum, då kanske Serafino är ett bättre (och billigare) alternativ

-Du vill egentligen ha mer "hifi än musik" det vill säga än mer upplöst, än mer ofärgat ljud, då finns det så klart det, men priset kommer bli än högre.

 -Det är mycket pengar och det finns högtalare som gör samma sak för mindre peng, om du är beredd att offra den höga finishen och kanske acceptera att den är gjord i Kina.

......

Kolla in på denna blogg igen, då vi kommer uppdatera vart efter vi lär oss mer, får in mer information,,etc..

Väl mött och tack för att du läser

Mvh

Lasse

Lämmna en kommentar

Bloggar

"Spån" 2019

Lasse 2019-02-03 0
Hejsan!.Nu har jag inte skrivit på länge så det är så mycket jag tänkt skriva men det inte blivit av. Vad är det jag funderar på då?-Härliga...
Läs mer
2018 -Krönika-

2018 -Krönika-

Lasse 2018-12-30 0
Hej alla HiFi-vänner.Jag tänkte härmed försöka summera året som gått och se lite av vad 2019 kan komma att föra med sig. Trevlig läsning...Sor...
Läs mer
Sven Biléns

Sven Biléns "reflektioner"

Lasse 2018-12-19 0
   Hej alla!. Ni kanske känner till mig, Sven Bilén heter jag. En gång i tiden var jag chefred, testare, skrev reportage och gjorde en ma...
Läs mer
Jul-demo med Ljud (Lörd 15/12)

Jul-demo med Ljud (Lörd 15/12)

Lasse 2018-12-04 0
Hej alla vänner!!Lördagen den 15/12 (11-..16) kör vi en unik demo i butiken...Ola Ericsson från Kristianstad kommer på besök. Han har med sig mass...
Läs mer
Mark Levinson

Mark Levinson

Lasse 2018-11-22 0
Hejsan!Denna blogg kommer handla om Mark Levinson, en liten produkt-presentation samt varför vi gillar :-).BakgrundEgentligen hade jag nog tän...
Läs mer
Audio Solutions

Audio Solutions

Lasse 2018-11-18 0
Hejsan alla vänner!.Här kommer en liten blogg om vårt nya högtalarmärke Audio Solutions..Företaget.Ett ganska nytt företag från 2011, från...
Läs mer
Butiksdemo-Lörd 27/10-

Butiksdemo-Lörd 27/10-

Lasse 2018-10-25 0
  Hejsan alla vänner..!!Nu är det dags för en demo i butiken igen..Fika rum,Vi kommer fira Morgan som fyller 15 år i butiken denna månad, ...
Läs mer