Sweetspot-Mässa 2018

Postad av Lasse 2018-04-26 0 Kommentarer

 

 

 

Hejsan!

Här kommer ett litet reportage från vårt rum, på Sweetspot-mässan i Jönköping och hur vi tänkte där...:-)

Bakgrund:

.Utgångspunkten för vad vi ville visa och demonstrera för mässbesökarna i år var följande: 

-Visa alla våra fina rörförstärkare från Polska Fezz Audio. Speciellt då vi också fått så fin kritik i HiFi&Musik.

-Vi ville också visa vår nya intro-line, kallad Primer-line från våra Svenska Entreq samt lite repetition om jordning.

-Vi ville visa lite nya högtalare, märken och modeller men också bygga vidare från förra mässan, därför blev det nu Osiris (och SUN på torr-demo), då vi visade stora Pharoah förra året. Vi hade också med oss Russell K:s Red50 om någon ville höra, då den dels omskrevs i testet i HiFi & Musik, dels har vi haft Russell K med oss på alla mässor tror jag. Dels var det kul få fortsätta introducera Tjeckiska Xavian från HEM-mässan i Stockholm. Sist men inte minst ville jag testa av ett nytt Tjeckiskt märke AQ.

.

-För att få ihop det hela, med Technics så valde vi att stödja dem med att använda Technics rakt igenom som signalkälla.

.

Huvudsystemet, var det tänkt,,,men det blev tre ganska jämbördiga system med lite olika inriktningar...System 1 kan vi säga..

.

Xavian Ambra tillsammans med Titania från Fezz Audio.(KT-88 rör om 2x45watt) Spelaren var den finare Technics 1200 G med en cool pickup, Decca London, med ett lån av phono-steg från Classic-Designs Gold Note, PH-10. Kablaget var det lite finare Entreq Primer-line PRO, med strömkablar, hanterare samt strömrening & jordning från samma företag. Ja, racken är så klart Athena från Entreq också....

.

Ljudet:

Ja, Nils tyckte jag fick till det bättre än vi hade på HEM-mässan och bättre än vad han fått till dem hemma i sin Studio. Det var väl bra betyg, men jag fick välja mellan lite imponator-spacigt eller med mer fokus och skärpa men då också lite mindre djupbas. Jag valde det senare och räknade med besökarnas insikt..Bra mellanregister och väldigt homogena, mycket timbre med kött & blod. Fin soundstage också..Inte sista upplösningen men med mer fokus på musiken, helheten.

.

Mitt-i-mellan-systemet.System 2..-Här var det mest tänkt att få en feedback från besökarna vad de tyckte om högtalarna, beträffande ljud- design och prisvärdhet... Jag blev faktiskt lite överraskad själv över att så många gillade dem, både ljudet och inte minst prisvärdheten. 

.

Här spelade vi med den lite enklare Technics 1200 GR-spelaren, med en Goldring 2100 (MM) och med phono-steg från min gode vän Colin Wonfor i UK. Förstärkaren var Fezz Audios "Silver Luna" (EL34 rör om 2x35 watt) som drev de helt nya AQ "Pontos 6" högtalarna. Kablaget här var genomgående de nya Primer-Line från Entreq.

.

Ljudet

Här var min tanke att visa upp ett "budget-system" som kunde rocka i första hand. Men det visade sig, trots det att systemet hade potential till mycket mer än så. I början fick jag en känsla av högtalarnas odämpade låda som lite ihåligt, kallt ljud,,fast bara nästan..Men när de fått gått till sig lite samt lite mera riggning så blev det riktigt bra. De spelar en ohyggligt väl definierad bas, samt är grymt homogena. Det finns detaljer om man lyssnar men inget som skjuter på dig...Även här är soundstagen riktigt fin...För dessa pengar, 23,000 kr paret, är det helt otroligt hur mycket välljud man får..

Detta "lilla" extra-utrymme har vi tidigare inte använt oss av, det visade sig också vara en svår nöt att knäcka..System 3.I stor besvikelse tycke Nils, att våra mest exklusiva högtalare lät absolut allra sämst...Men efter lite slit, klockan belv nog närmare midnatt så fick jag till dem ganska bra. Med tiden, så blev detta ändå vårt bästa ljud-system, speciellt på söndagen var de magiskt bra.

..

Sist men inte minst så spelades det här väldigt intimt ock känslosamt, dock inte mesigt, på Trenner&Friedls fina coaxer med hornladdning, Osiris. Förstärkaren var Fezz Audios fina Mira Ceti, här med KR Audios handblåsta 300B rör. (2x8watt) CD-spelare kom från Technics 700-serie (en rasande bra & välbyggd apparat för pengen, 11,000 kr). Signalkablarna kom från Jorma Design, strömmen från Entreqs Primer-Line. (Då vi hade räknat fel på racken, så fick det bli modell primitivt här,,illa, men vad gör man..ja) 

En lite annan vinkel..

.

Ljudet

Här hade vi som sagt en massa problem med rummet, kanske också att vi inte hade ett bra rack och sist men inte minst så var Jorma kablaget helt nytt...Om signalkällan varit av än högre klass ( vilket den borde med tanke på högtalarnas klass) hade det också varit enklare fått till det hela. Ett stort problem vi hade, och inte helt lyckades med var att ljudbilden blev för låg ( för min smakl). Ett annat problem var att de lät instängda, nästan burkigt, lite som vi hade problem med AQ. Dock, när krutet lagt sig och vi spelat en del som blev det ändå rätt bra. De spelade bra soundstage, på lördagen var de lite "på" för att på söndagen bli mer laid-back ( som jag gillar mer). Här fanns alla hifi-parametrarna och känslorna från de andra två systemen men man fick liksom kika in i musiken lite mer, inte bara på ett intimt sätt, nej, här blev det lite mer organiskt ( beroende på skiva & inspelning skall erkännas)

..

Technics

I vårt "sovrum", System 4-internt, demade Technics, med min lilla hjälp, detta fina allt-i-ett-systemet,,,Spelade riktigt bra för 9,000 kr. En perfekt soundbar till TV:n, eller som andra-system i sovrummet, köket eller varför inte i sommarstugan....Ja, jag trimmade den lite med jordning och lite strategiskt utplacerade Vibbeaters på bordet...-Gustav från Technics menade att denna aldrig låtit bättre. Ett bra betyg jag tar med mig :-)

.

Ljudet

Ibland låter denna lite burkigt och basigt med avsaknad av upplösning och detaljer. Nu fanns allt detta där, nästan så den blev lite bas-svag, men det var så vi alla gillade den bäst ( ink Gustaf). Man måste dock ha den i rätt höjd, då blir det bra på riktigt. Med lite fina STS-CD-skivor så lät den skrämmande bra, som en finare stereo faktiskt, det trodde jag nog inte riktigt då vi började. En kul och prisvärd apparat som kan "allt", låter bra och är super-välbyggd. Förutom en optisk ingång för typ TV-ljudet så finns det en 3,5mm-analog ingång, så du kan i princip koppla in en skivspelare också ( bara du har ett phono/riaa-steg emellan så)

.

Här är Gustaf i egen hög person. Tyvärr skall han sluta för att börja studera istället, synd då jag lärt honom en massa Entreq-bus. -Allvarligt, vi önskar så klart Gustaf all lycka och välgång i sitt nya liv, att studera gör aldrig ont..All heder för ditt idoga arbete med att förklara den digitala världen för mig...:-)

.

Mer "personal", här sitter Nils och över för sina framträdanden. Som så grym proffessionell musiker han är, så lämnas inget åt slumpen..-Undrar vad han funderar på nu ?? -jag fick agera bollplank, så blev det bra. Han spelade samma lilla stycke med olika "känslor". Vemodigt & Glatt..Hur olika så små detaljer kan göra för vilka känslor som kommer fram..Spännande!!.

.

Näste "personal", Ola Ericsoon, legenden som kan så mycket om musik och med en bredd som få mäktar med. Jag tror att publiken njöt lika mycket som Nils & jag. Inte nog med att vi fick höra spännande musik, även med klassiskt inslag, inte minst, så med Olas "storys" runt dessa musikstycken, så blev det än mer intressant.-Här kollar nog Ola in besökarna för att avgöra åt vilket håll musik-stilen skall dra åt på nästa platta.., eller??  -Super-tack Ola, du hjälpte verkligen till att lyfta detta rum och musik-system till en högre nivå. Att också kunna toppa med Nils Cello-spel gjorde så klart detta rum till det mest intressanta ur ett musik-perspektiv ( tycker jag) vilket också var min avsikt med det hela..

.

.-Jo, just det, vi sälde så klart skivor också, inte vilka som helst,,,Vi sålde skivor,med helt okomprimerad musik i härliga blandningar från det holländska bolaget STS, det är jag också väldigt stolt över..Skivavdelningen 

.

Ibland var det full fart, speciellt på lördagen då det var mycket besökare mest hela tiden...Naturligt lite mindre på söndagen, men det skall också betänkas att Jönköping hade fått tropisk värme hela helgen ( i alla fall med mina måttstockar från ett snöigt Falun)..

.

Jag måste också berömma konferens-personalen här som är super-bra, det kändes som att komma hem. Då jag klev ur bilen hälsade Lasse ( vaktmästaren) på mig direkt och kom ihåg mig direkt...Jag tycker också mäss-arrangören, Björn, som arrangerar mässan skall ha en eloge, då hab verkligen försöker på alla sätt och vis marknadsföra mässan, också försöker gå lite utanför boxen och få in lite "vanligt folk" som inte är direkt hifi-nördiga. All respekt för denna entusiasm 

"Personalen" Ola, Nils & jag..samt Gustaf på Technics....Vi blev ett fint och sammansvetsat gäng på noll-tid, superkul:-)

.

Sist men inte minst, tack alla mäss-besökare och tack till all den positiva feed-back vi fick från Er...-All respekt. Utan Er så blir det ingenting värt, i alla fall inte som jag ser det,,,Hoppas på återseende och tack, tack igen //L

Mvh

Lasse

Lämmna en kommentar

Bloggar
The Mimetism

The Mimetism

Lasse 2019-04-18 0
Hejsan alla vänner!Nu var det länge sedan igen, men bättre sent än aldrig. Denna blogg kommer handla om ett litet och ovanligt märke som heter Mimet...
Läs mer
Stradivari-demo 30/3 -Sonus Faber

Stradivari-demo 30/3 -Sonus Faber

Lasse 2019-03-13 0
Hejsan!.Lördagen den 30/3 (KL:11.00 till ca 15.00) kommer vi demonstrera Sonus Faber och då i första hand den unika och utgående modellen "Stradiv...
Läs mer

"Spån" 2019

Lasse 2019-02-03 0
Hejsan!.Nu har jag inte skrivit på länge så det är så mycket jag tänkt skriva men det inte blivit av. Vad är det jag funderar på då?-Härliga...
Läs mer
2018 -Krönika-

2018 -Krönika-

Lasse 2018-12-30 0
Hej alla HiFi-vänner.Jag tänkte härmed försöka summera året som gått och se lite av vad 2019 kan komma att föra med sig. Trevlig läsning...Sor...
Läs mer
Sven Biléns

Sven Biléns "reflektioner"

Lasse 2018-12-19 0
   Hej alla!. Ni kanske känner till mig, Sven Bilén heter jag. En gång i tiden var jag chefred, testare, skrev reportage och gjorde en ma...
Läs mer
Jul-demo med Ljud (Lörd 15/12)

Jul-demo med Ljud (Lörd 15/12)

Lasse 2018-12-04 0
Hej alla vänner!!Lördagen den 15/12 (11-..16) kör vi en unik demo i butiken...Ola Ericsson från Kristianstad kommer på besök. Han har med sig mass...
Läs mer
Mark Levinson

Mark Levinson

Lasse 2018-11-22 0
Hejsan!Denna blogg kommer handla om Mark Levinson, en liten produkt-presentation samt varför vi gillar :-).BakgrundEgentligen hade jag nog tän...
Läs mer