Strömhantering -aktiv-

Postad av Lasse 2018-06-07 0 Kommentarer

.Hejsan

Tänkte gå igenom lite hur jag ser på saken, angående strömhantering- strömrening & strömkablar..

.

Under ett antal år har jag testat både passiva strömrenare och en del aktiva, samt strömrening som sker parallellt med strömmens väg. Inte minst har jag testat ett otal strömkablar i olika prisklasser och även vart de gör störst nytta.

.

Det denna blogg egentligen skall handla om är skillnaden, generations-skiftet rent av, mellan PS Audios aktiva strömrenare (om man kan säga så) P10 och nya P20. Men för att förstå problematiken och vitsen, dels med att strömrening kostar, dels att ibland kan det vara effektivt med en aktiv lösning, så måste vi backa bandet lite. Många av oss musikvänner förstår fortfarande inte vitsen med bra strömkablar ännu, då blir det i princip omöjligt att ta till sig detta också. Så därav lite historia först.

.

Strömkablar

För ganska många år sedan nu upptäckte jag storheten med att använda bra strömkablar till stereon för att få mycket bättre ljud. (Jag går inte in på alla parametrar). Dock stod det klart, mycket tidigt, att de flesta kablar ändå inte presterade särskillt bra, eller gav en egenhet till ljudet ( ljust, tunnt eller så) och värre blev det om man använde samma kablar på fler platser i systemet...När jag sedan fick klart för mig vilka kablar som funkade och inte, samt var de funkade som mest effektivast så blev det också lättare finna en lämplig strömhanterare ( med eller utan strömrening)

.

Så, förutsättningen för att få strömkablarna så effektiva som möjligt är att antingen köra dem direkt från vägguttaget till produkterna, eller skaffa sig en riktigt bra strömhantering. En av mina första upplevelser av bra strömhanterare-kablar var Nordost och dess strömhanterare Thor. Där hade man tänkt rätt ( än idag gäller samma princip) med att använda samma kablage-kontakter i strömhanteraren som i strömkablarna, för att få full fart i systemet. So far so good...

Grunden är: bästa strömkabeln från väggen till strömhanteraren, näst bästa till försteget....om man inte kör samma lika hela vägen dvs..

.

När jag sedan upptäckte att Thor byggde på teknik (strömrening) från Isotek så blev min nyfikenhet stor att även testa dessa. Men nu började nyhetens behag av imponator-ljud med högre och högre upplösning bli så extrem att jag helt plötsligt tappade musiken,,,helt...Vad är felet??

.

Med passiv strömrening i strömvägen, så tappar man dynamiken, i vissa fall blir ljudet helt livlöst, och i andra så tappar man kött & blod (musiken) och kvar blir bara tunnt luftigt plotter som blir helt ointressant lyssna på i längden..( eg samma sak med att jobba med för mycket fötter-underlägg på produkterna)..

.

De få aktiva strömrenarna som var inom ett rimligt prissegment var inte heller roliga, här försvann dynamiken, svärtan ökade markant men musik utan dynamik !!

..

Lösningen kom så småningom med att köra Nordost-racet (utan nordost) och utan strömrening genom strömbanan utan parallellt. Det är också det Nordost gör idag via märket Quantum. Dock är det få som har den optimala lösningen med strömhanterare med SAMMA kabel internt som externt. Quantum-Nordost och Ansuz ( samma grundare som Quantum) har det och inte minst Entreq.

.

Nu börjar vi närma oss kärnan och konsensen av denna blogg. Entreq har tidigare haft en ganska hög priströskel med sina strömhanterare. Det beror till stora delar av att det också ingår en strömkabel, den ingående och viktigaste. Inte nog med det, den sitter fast i strömhanteraren också för att minimera en kontakt-yta. Så priset på strömhanteraren beror på vilken nivå på strömkabel du vill ha. (Intressant är att alla dessa tre märken också går att jorda, externt, och presterar betydligt bättre då också). Nåväl, internt är det samma kabel, samt samma typ av kontakt-honor (Furutech). Detta innebär att du sedan kan köpa exakt likadana, eller enklare kablar från Entreq och du får full fart i din strömväg ( men ingen strömrening). Strömreningen i Entreqs värld består av en parallell strömrening med en låda och strömkabel som man bara sätter in i strömhanteraren eller i vägguttaget. I Entreqs fall finns det 4 olika prestanda-nivåer på dessa strömrenare, kallad Cleanus. Quantum och Ansuz kör med pluggar att stoppa i strömuttaget på ungefär samma sätt. Optimalt och bra, men lite kostsamt..

.

  

Nu en sidostickare, då jag äntligen fått tag i en riktigt bra strömhanterare med principen som ovan, från Entreqs nya "budget"-line, Primer. Helt plötsligt har vi en strömhanterare för 8,000 kr ink.ing strömkabel, samt kan du köpa till de strömkablar du behöver (exakt samma kabel) för 3,600 kr styck. Visst är det pengar, men innan denna produkt kostade kalaset betydligt mer, om man ville göra strömmen rättvisa på riktigt. ( Nu har Entreq också en Pro-verion av Primer-line, vilket jag än mer rekommenderar om man har lite mer budget, strömhanteraren (Power Bar Pro) =10,500 kr (ink ing strömkabel + jordkablel & box) sedan finns då så klart denna Primer Pro strömbale också, med lite högre pris om 4,400 kr. -Min rek är att köra Power Bar Pro och sedan kan man blanda strömkablar om man vill. Primer Power eller/och Primer Pro Power.....-Så NU är jag nöjd med resultatet, för köpara pengar, kan nu alla få en riktigt fin strömhantering. Dock är strömreningen inte lika billig i Entreq-världen, då den börjar på 23,000 kr. (Silvewr Cleanus) och som också vill ha en jordkabel- jordbox för optimal prestanda. Då kan man dock (försiktigt och inte för mycket) prova att strömrena med "pluggarna" från Quantum, Kemp, Ansuz med flera, som renar, precis som Entreq, parrallellt med strömvägen, inte igenom och dämpar dynamiken med mera..

..

Så, nu har vi lärt oss hur den optimala strömhanteringen och strömreningen fungerar men hur och varaför skall man då köra aktivt??

..

Aktiv strömrening

Först och främst så är en aktiv lösning ( att man helt enkelt bygger upp strömmen igen, renare,,,med eller utan batterier etc) en kostsam lösning. Så hittar du en billig aktiv strömrenare, så spring, den vill du inte ha...Så, vi måste inse, att kvalitet kostar, men om Ni kollar ovan, så ser ni att även en bra passiv lösning med strömhantering-rening kostar på riktigt. -Så då har vi klarat av priset

.

Det har nu kommit flera märken, flera modeller och utvekling har skett inom den aktiva strömreningen sedan jag testade av en tre, fyra olika alternativ, också i olika prisklasser. Idag har det dykt upp fler extrema lösningar med batterier, men det tycker jag verkar kortisktigt och kanske inte helt utvecklat ännu. Det jag intresserade mig för, var att fördelen med en aktiv lösning också gav ett visst skydd till elektroniken, vilket inte en bra passiv lösning ger, och gör man det så blir det på bekostnad av ljudet ( läs: Supras list med inbyggt åskskydd, den utan låter klart bättre)..

.

Det var egentligen ganska glasklart för mig vilket märke jag ville ha, PS Audio. Dels för att jag provat dem förut, dels för de har hållit på länge och verkar veta vad de gör. De har också god renomé i branschen. Så varför inte testa deras topp-modell, P10 och lyssna har bra denna lösning nu har blivit gentemot den bästa av passiva lösningar...

.

 

Här ser vi P10, och den visade sig fungera alldeles utmärkt. Faktiskt bättre än jag trodde, det har hänt grejer även på den aktiva fronten, helt klart. Nu hade jag ingen monster som drar supermycket effekt, men det verkade inte finnas sådana begränsningar alls, dynamiken fanns där och svärtan var lika bra som med en Silver Cleanus från Entreq. 

.

Men så kom P20, nästa generation från anrika PS Audio....vad händer då??

.

Ja, med denna nya pjäs, så blir alla parametrar ännu ett snäpp bättre eller mer. Nu låter den som om vi hade bytt strömrenare från Entreq Silver Cleanus till Entreq Atlantis Cleanus. Ja, så bra är faktiskt P20, samt med en aktiv fördel, OM strömmen skulle dippa etc...

.

Det jag inte hunnit testa är huruvida strömkablarnas betydelse blir i detta fall. Jag kan dock konstatera att en bra strömkabel på ingångssidan är lika viktig som en passiv lösning. Vidare kan jag konstatera att precis som en passiv strömhanterare så påverkas ljudet av olka placering, fötter och "pålägg" här i form av Vibbeaters från Entreq.

.

Priset då?

Är det värt betala priset för strömkablar- rening- jordning, oavsett passivi eller aktiv form?? -JA, ljudkvaliteten bygger inte bara på att flytta signalen så smärtfritt som möjligt, utan att också ge komponeterna så "fin" ström så fort som möjligt. Betänk skillnaden på ett bra försteg och ett superbra försteg, skillnad?? -Grad av strömreglering i regel...Om vi då ger förutsättningar för bra ljud, redan från början, ja då lyfter även enklare system till skyarna...Här måste det få kosta lite, jag har dock gett er en start-karta, tveka inte höra av Er om funderingar så Ni slipper göra alla misstag jag redan gjort.

.

Prisbilden för nya serien aktiva strömhanterare från PS Audio ser ut följande:

 
  • Power Plant P20, 115.000 kr
  • Power Plant P15, 86.000 kr
  • Power Plant P12, 57.000 kr

Summering

Allt börjar med strömkablar, ja, det ger klar effekt att dra bättre kabel från proppskåpet, det ger bra effekt byta propp till bättre. Om detta gäller med aktiv strömrening skall jag låta vara osagt. 

Det är billigare med en passiv lösning än aktiv, dock är en bra aktiv lösning idag fullvärdig en bra passiv lösning. Har man strömdippar eller annat elände i sin ström, så är en aktiv lösning enda (enklaste) utvägen dock..

.

För Lasses HiFi:s rekommendationer så är det Entreqs lösningar-kablar som är de mest optimala ( speciellt pris vs prestanda) i den passiva världen och PS Audios nya generation aktiva strömrenare som gäller. ALLT annat kan kvitta, det finns lösningar från andra företag, men de kan inte erbjuda något mervärde än dessa två nämnda i sammanhanget. Med det inte sagt att alla alla andra skulle vara dåliga, nej, men att vi som butik inte har behov av fler alternativ. Enda roliga skulle vara än billigare lösningar, speciellt på ström-reningssidan, men då får man gå andra vägen och börja med extern jordning, både billigare och effektivare som start på fin-ström.

 

Lämmna en kommentar

Bloggar
The Mimetism

The Mimetism

Lasse 2019-04-18 0
Hejsan alla vänner!Nu var det länge sedan igen, men bättre sent än aldrig. Denna blogg kommer handla om ett litet och ovanligt märke som heter Mimet...
Läs mer
Stradivari-demo 30/3 -Sonus Faber

Stradivari-demo 30/3 -Sonus Faber

Lasse 2019-03-13 0
Hejsan!.Lördagen den 30/3 (KL:11.00 till ca 15.00) kommer vi demonstrera Sonus Faber och då i första hand den unika och utgående modellen "Stradiv...
Läs mer

"Spån" 2019

Lasse 2019-02-03 0
Hejsan!.Nu har jag inte skrivit på länge så det är så mycket jag tänkt skriva men det inte blivit av. Vad är det jag funderar på då?-Härliga...
Läs mer
2018 -Krönika-

2018 -Krönika-

Lasse 2018-12-30 0
Hej alla HiFi-vänner.Jag tänkte härmed försöka summera året som gått och se lite av vad 2019 kan komma att föra med sig. Trevlig läsning...Sor...
Läs mer
Sven Biléns

Sven Biléns "reflektioner"

Lasse 2018-12-19 0
   Hej alla!. Ni kanske känner till mig, Sven Bilén heter jag. En gång i tiden var jag chefred, testare, skrev reportage och gjorde en ma...
Läs mer
Jul-demo med Ljud (Lörd 15/12)

Jul-demo med Ljud (Lörd 15/12)

Lasse 2018-12-04 0
Hej alla vänner!!Lördagen den 15/12 (11-..16) kör vi en unik demo i butiken...Ola Ericsson från Kristianstad kommer på besök. Han har med sig mass...
Läs mer
Mark Levinson

Mark Levinson

Lasse 2018-11-22 0
Hejsan!Denna blogg kommer handla om Mark Levinson, en liten produkt-presentation samt varför vi gillar :-).BakgrundEgentligen hade jag nog tän...
Läs mer