Sven Biléns "reflektioner"

Postad av Lasse 2018-12-19 0 Kommentarer

 

 

 

Hej alla!

.

 

Ni kanske känner till mig, Sven Bilén heter jag. En gång i tiden var jag chefred, testare, skrev reportage och gjorde en massa annat för tidningen High Fidelity, som jag också var delägare av. Sedan hade jag websiten nomono, skrev i Ljud och Bild, M3, Soundstage och lite annat. Så småningom lade jag ned det mesta av skrivandet och kom att jobba med export/import och försäljning av väldigt noga utvalda produkter hifi-produkter på ljudombudet.se, bland annat i samarbete med Lasse. 

.

 

.

 

Så gott så långt. Under årens lopp har jag lyssnat till det mesta, provat mängder med produkter, besökt massor med mässor och tillverkare och pratat med ”alla” i branschen. Det finns massor med bra hifi, saker som gör sitt jobb och ofta plockar fram en massa information och spelar rent och snyggt. Det är sådant som de flesta bygger upp sina anläggningar med. 

De flesta är nöjda med detta och tror att det är vad man kan uppnå. Men det behöver inte stoppa där. Jag menar att man istället bör försöka hitta de saker som verkligen gör en skillnad, de saker som står ut ifrån mängden och ger den där extra känslan till musikupplevelserna. Det är det som skapar den unika anläggningen som verkligen ger musiken full rättvisa, får fram ståpäls och ren njutning. Det blir faktiskt något helt annat än bara ”bra hifi”. 

.

 

Under de sista åren jag gjorde mycket testande kände jag att jag tyckte att valet mellan många apparater egentligen är fullständigt likgiltigt. Det spelar liksom ingen roll om du väljer just den eller någon liknande apparat eller högtalare, du får ungefär samma upplevelse som i och för sig är ok men inte exceptionell. Då blir valet mer mellan fysisk design, möjligheter och betjäning. Men, det är ju egentligen långt ifrån tillfredsställande. Det vi vill ha är ju att få musiken in i hjärtat, in i själen - eller hur?

.

 

Detta har jag under flera år haft många diskussioner med Lasse Andersson om, och man kan säga att vi funnit varandra i att tänka mycket likt om vad som faktiskt är det som gör skillnad. Vi har gått på flera mässor tillsammans och är normalt väldigt överens. Det känns när det är rätt, du märker det i både kropp och själ. 

.

 

Fôr att hitta de här sakerna måste vi oftast gå lite utanför allfarvägen. Det är normalt INTE de produkter som säljs mest som har det där extra. De är istället mest uppmärksammade på grund av hype, marknadsföring, större exponering på mässor etc. Duktiga marknadsförare kan åstadkomma mycket.

.

 

Några gånger under allt lyssnande under alla dessa år har den där nirvana-upplevelsen infunnit sig. Den första gången ”på riktigt” var faktiskt i lyssningsrummet hos Dali för många år sedan. Ett par Dali Megaline uppställda till perfektion av Keld Lykke, som på den tiden arbetade på firman, drivna av klass-A förstärkare byggda av en tidigare skribent på High Fidelity. Det gav ståpäls och rysningar hela vägen längs ryggraden. Makalöst bra! Dessutom den mest övertygande Q-Sound återgivningen av Roger Waters Amused to Death jag hört.

Några år senare satt jag i samma lokal med samma uppsättning - dock inte samma uppställning, Keld hade slutat på firman. Då lät det bara helt ok, men flera i rummet var synnerligen begeistrade, bl.a. en redaktör från en nu - som det verkar - avsomnad norsk tidskift. Å andra sidan, han hade inte hört hur mycket bättre det här kunde låta. Allt är relativt. 

.

 

En senare upplevelse var i ett privat hem på västkusten. Här hade man byggt ett dedikerat musikrum och utrustat den med en komplett TAD-anläggning med alla topprodukterna, bl.a. dubbla försteg - inget hade sparats för att uppnå musiknirvana. Akustiken hade behandlats på bästa sätt utan att överdämpa rummet, som alltför ofta är fallet. Och ja, det lät helt fantastiskt. Man glömde allt om apparater och klev rakt in i musiken. 

En sådan musikupplevelse skulle man önska att alla hifi- och ljudintresserade skulle få uppleva. Det sätter onekligen perspektiv på begreppet ljudåtergivning och visar vad som är möjligt med i princip obegränsade resurser. Så vet man vad man ska leta efter och försöka åstadkomma i sitt eget system. Det var Jörgen Nilsson på Ultimate Sound i Vimmerby som levererat utrustningen och haft ett stort finger med i spelet i både urval och uppsättning. Ypperligt, helt enkelt! 

.

 

Jag jobbade för ett par år sedan på några utländska mässor där jag representerade Entreq, som är ett av dessa speciella märken som verkligen gör en skillnad. Det tog faktiskt flera år innan jag gav produkterna en riktigt ärlig chans, trots att jag redan från firmans späda start hade hört att produkterna fungerade. Jag använde ibland en box, men utan att riktigt förstå. När jag väl gjorde en ordentlig utvärdering och satte mig in i det mer än digra produktprogrammet, insåg jag att det här var saker man idag inte kan undvara i sitt system. 

Det är kanske svårt att mäta och förstå vad som händer, men både teoretiskt och praktiskt fungerar det. Det handlar om att ta bort högfrekvent störning och annat i systemet så att elektronik och högtalare blir befriade från ”smuts”. Och det hörs! Som en tysk distributör sade: når man kopplar ur boxen dör musiken. 

 

Jag kom som sagt att samarbeta med Entreq, och på en mässa i Bryssel spelade vi tillsammans med elektronik från Aries Cerat. Vad är det? Jo, det är rörbaserad elektronik från Cypern. Stavros Danos är närmast ett underbarn i branschen och har snart hållit på i tio år trots att han bara är mitt i trettioårsåldern. Han lekte med digitalteknik under studietiden, men gick snart över till analogt och rör. Han bygger dessutom synnerligen häftiga hornhögtalare.

På mässan spelade hans elektronik tillsammans med Entreq och ett par Magico S1 mkII, ett par ok högtalare som dock har sina begränsningar. Men, om Alon Wolf hade hört hur bra hans högtalare presterade här hade han baxnat. Återgivningen var helt enkelt magisk från Aries Cerat med en musikförmedling jag dittills aldrig hade hört. Folk satt kvar hur länge som helst och det kom massor med inslag på Whats Best Forum om just den här upplevelsen - för jag var långt ifrån ensam om att tycka det var fantastiskt. 

Produkterna är stora, tunga - och dyra. Allt handbyggs på beställning, så det är väl tilltagen leveranstid på sakerna. Designen kan man ha delade meningar om, men intetsägande är den inte.

 

.

 

På en av Münchenmässorna tog Lasse med mig in till franska Neodio. Här fanns en cd-spelare som också absolut hade det där extra man alltid letar efter. Som vanligt kostade den naturligtvis skjortan. Men med de där sakerna som verkligen fungerar, så är det som om man upplever ett inre lugn, en ro och man känner att man direkt har ett leende på läpparna. Här var det en rätt långt ifrån optimal uppställning, men ändå märktes det med en gång att det var något helt speciellt med den här CD-spelaren.

.

 

Lasse visade mig även på Grandinote från Italien. Jag träffade den dynamiske konstruktören Max Magri på en Münchenmässa, en Hagrid lookalike var bristfälliga engelska är så charmerande som bara en italiensk brytning kan ge. ”Hey Sven-e, nice-e to meet you!” Han bygger transistorförstärkare konstruerade som rörförstärkare med utgångstransformatorer och allt. Det bästa av två världar, som han säger.

Jag har haft förmånen att göra tre mässor med Max och Grandinote. Här har vi också den där speciella magin, det är en musikförmedling som andas musik på ett helt underbart sätt. Grandinote är tillsammans med Aries Cerat helt enkelt de bästa musikförmedlare jag hört under mina över 30 år som hifi-testare mm. Det finns givetvis andra ypperliga elektronikmärken, men det här är de som gett den största musikupplevelsen. 

Max har nu också börjat med högtalare. Hög känslighet, inga delningsfilter, aluminiumkabinett och de större modellerna som line source. Den första modellen spelade på förra årets Warsava-show och utvecklingen av flera modeller är i full gång. Fyra-fem modeller är klara, fler är på väg.

.

 

En annan CD-spelare som fått mig att häpna, var när Linn kom med sin CD-12. På den tiden var den helt enkelt sensationellt mycket bättre än alla andra CD-spelare jag dittills hört. Vi spelade den i så många anläggningar vi kunde när vi hade den på test, och resultatet var enastående hela tiden. Att den dessutom var rasande läcker gjorde inte saken sämre.

Naturligtvis har utvecklingen hunnit ifatt och förbi, några av dagens DAC:ar har verkligen lyft både cd- och strömningsåtergivning til oanade höjder. Det skulle dock vara verkligt roligt att höra hur den står sig idag. Priset gjorde att det inte finns så många därute och de som finns går sällan som begagnade. 

.

 

Det här var bara några av de stora upplevelserna. Men, som syner är det egentligen bara Linn och Dali som man kan säga är erkända märken, även om de produkter jag talat om här är de kanske mest udda från dessa firmor. 

Det betyder: lyssna, lita på vad du hör, strunta i att din kompis tycker att du ska skaffa något ”som folk hört talas om”, det är du som ska lyssna till DIN anläggning. Ofta kan du få reda på mycket om de okända märkena via nätet. Och - köp det du vill ha istället för det du får mest rabatt på…

 

....

Lasse här...

Tänkte bara ge Er lite fler inspirationsbilder utifrån Svens goda idéer och samtidigt önska Er alla en riktigt God Jul & Gott Nytt År..

 

Vi hörs & ses, hoppas jag //Lasse

 

.

 

.

 

Lämmna en kommentar

Bloggar
Audio Solutions

Audio Solutions "Figaro"

Lasse 2020-01-06 0
Här kommer en presntation av ett relativt nytt märke och en favorit hos oss, Audio Solutions..Många frågar oss hur vi "hittar" ibland lite för a...
Läs mer
Mark Levinson NO:5805 -In love

Mark Levinson NO:5805 -In love

Lasse 2019-12-30 0
"Nya" Mark Levinson No:5805 Tänkte beskriva denna eminenta pjäs lite mer ingående. Redan nu kan jag skvallra om att jag inte hittar några fel, mer ä...
Läs mer
Nyheter i butik

Nyheter i butik

Lasse 2019-11-14 0
Hejsan alla!.Har tänkt skriva både en och två gånger, nu är det så mycket jag skulle avhandlat så det känns nästan ångestfullt..Jag tänker så ...
Läs mer
Technics-DEMO 7/11 (16-19)

Technics-DEMO 7/11 (16-19)

Lasse 2019-11-05 0
Kvällsöppet på torsdag med TechnicsJan Ahlström från Technics kommer på besök och pratar om alla nyheter. Vi spelar ett helt Technics-system och har...
Läs mer
Magnus (MC-Ljud) borta..

Magnus (MC-Ljud) borta..

Lasse 2019-08-06 0
Det har nu gått ett helt år utan Magnus Claesson, det gör mig ont. Jag saknar dig så, du var en stor trygghet för mig, min "wing-man" of all time......
Läs mer
Coming up ...

Coming up ...

Lasse 2019-07-24 0
Hej svejs i värmen!!.Hoppas Ni har semester med sol & värme..Tänkte berätta lite vad som hänt och kommer hända hos oss, i Falun. .Demons...
Läs mer
The Mimetism

The Mimetism

Lasse 2019-04-18 0
Hejsan alla vänner!Nu var det länge sedan igen, men bättre sent än aldrig. Denna blogg kommer handla om ett litet och ovanligt märke som heter Mimet...
Läs mer